Vidovdanski sabor srbskih vitezova 2014

Na veliki srpski praznik Vidovdan, juče je po prvi put održan “Vidovdanski sabor srpskih vitezova” u sportskoj hali u centru Rume. Domaćini i organizatori ove kulturno – sportske manifestacije bili su klub realnog aikidoa – metod Ruma “Vitezi rumski”, štamparija “Familija” iz Rume, kao i klub ekstremnih sportova “Grifon”.

Druženje je počelo oko podneva kada su u centar Rume stigli pripadnici PTJ, SAJ i srpskih “Kobri” gde su ih domaćini dočekali i pozdravili. Posle kraćeg dogovora o detaljima i toku manifestacije koja predstoji, organizovan je zajednički ručak, a potom su se domaćini i učesnici uputili u centar Rume. Slobodno vreme pre početka sabora, pripadnici su iskoristili za druženje i slikanje sa građanima koji su se iskupili u većem broju. Kao i obično, uniformisanim pripadnicima među prvima su prišli nasmejani mališani, a potom i ostali građani, među kojima se mogao primetiti i značajan broj mladih nasmejanih dama.Sabor je počeo svečanim zborom svih učesnika i sviranjem i pevanjem himne naše zemlje, a potom je usledila dodela zahvalnica i suvenira koje su organizatori pripremili za sve učesnike. U prvom delu programa majstori borilačkih veština i sportova, zajedno sa svojim učenicima, predstavili su svoje klubove i znanja kojima raspolažu. Posebnu pažnju i aplauze dobili su najmlađi učenici koji su se trudili da svoja znanja pokažu što spretnije. Program sabora dodatno su obogatili i pripadnici nacionalnih kulturno – umetničkih društava pesmom i igrom.Onda je odlučnog koraka i čvrsto držanja na tatami stao prekaljeni instruktor naših “Kobri” profesor Dušan Jakovljev. Naklonivši se organizatorima i gledaocima, profesor je otpočeo svoju dinamičnu demonstraciju “Shado” borbe tanto

Pogledajte i:
noževima koja služi za razvijanje koordinacije pokreta, orijentacije u prostoru i gipkosti. Demonstraciju profesora Jakovljeva “prekinuo” je iskusni Milan Vukela, spuštanjem uz pomoć užeta sa vrha konstrukcije hale. Instruktor Vukela je bio i najstariji učesnik sabora. Dvojica prekaljenih majstora, kojima su godine samo broj, otpočela su zajedničku demonstraciju tehnika napada i odbrane od noža i upotrebe pištolja, a brojni pogledi prepuni poštovanja pratili su svaki pokret. Na kraju, majstori su se naklonili i pozdravili gledaoce, a potom je profesor Jakovljev počastio sve prisutne hodom na rukama duž celog tatamija koji je završio gipkim odbacivanjem od tla i odsečnim salutiranjem. Uz dug i veoma glasan aplauz majstori su se povukli sa tatamija, a ubrzo nakon njih izašli su pripadnici PTJ u svojim crnim uniformama.

Dva “grifona” su tokom par minuta pokazali tehnike bacanja i odbijanja napada, potom tehnike odbrane od agresivnog napadača koji je opremljen nožem, a na kraju i tehnike oduzimanja pištolja i savladavanja napadača. Ove i slične tehnike sastavni su deo plana i programa obuke, a brza i koordinisana kretnja pripadnika pokazala je visok nivo njihove obučenosti. Prilikom izvođenja, pripadnici su koristili tanto nož domaće proizvodnje i pištolj “Glock 17”.Nakon momaka iz PTJ, pojavili su se pripadnici SAJ, koji su za potrebe demonstracije nosili jurišne puške “AK – 47” u istočnonemačkoj verziji, pištolje “Glock” i tonfu palice. Šestorica momaka u crnom su strojeve radnje i tehnike napada i odbrane pomoću automatske puške izvodili besprekorno, a potom su gledaocima pokazali tehnike odbijanja napada jednog ili više napadača istovremeno.

Pred kraj programa, gledaoci su imali priliku da vide tehniku odbrane štićene ličnosti od napadača, u izvedbi tima “Grifon bezbednost”.

Odlična organizacija sabora uveličala je veliki praznik Vidovdan, mladi borci pokazali su izuzetan takmičarski duh i međusobno poštovanje, dok je izvedba naših specijalaca pokazala prisutnim gledaocima da o njihovoj bezbednosti neprekidno brinu veoma sposobni i visokoobučeni ljudi.Sa sajta specijalne-jedinice.com